Open waterval projectmap

overzicht van projectstappen in alle projectfasen voor het compact weergeven van projectoverzicht voor bestuurders, wethouders, gemeenteraad, eindgebruikers, burgers en andere belanghebbenden

Projectoverzicht voor iedereen

De open projectmap is een communicatietool om bestuurders, kenniswerkers en eindgebruikers (klanten, werkvloer, burgers) beter overzicht en inzicht te geven bij projecten.

De open projectmap brengt een project van agendering tot archivering overzichtelijk in kaart. De map gaat uit van het doel van projectstappen ongeacht vakgebied. Per projectstap worden vervolgens door de projectmanager de activiteiten en/of namen voor projectdocumenten weergegeven.

Opbouw open waterval projectmap

Map of roadmap in het Engels betekend kaart of routekaart. In het Nederlands is een map een opslagmedium voor documenten, bestanden e.d. De open projectmap combineert beide functionaliteiten.

Conventionele projectuitvoering kent een opbouw van opeenvolgende projectstappen (watervalmethode). Overzicht houden over deze projecten, vaak met uiteenlopende vaktermen, projectmanagementmethoden en lange doorlooptijden, is niet eenvoudig.

Voorbeeld van de compacte weergave van de open projectmap bij conventionele projectuitvoering (watervalmethode)

De open waterval projectmap geeft conventionele projecten is een compacte, overzichtelijke en eenduidige format weer.

Snel vinden van projectdocumenten

Alle items in de open projectmap zijn links naar projectdocumenten waarover is besloten en waaraan wordt gewerkt. Het tijdrovende zoeken in een database wordt voorkomen. Men kan direct doorklikken naar een projectdocument.

De open projectmap is tevens als quick map beschikbaar. Met deze directe link naar de volledige open projectmap is met 2 muisklikken een voorgaand projectdocument terug te vinden.

Quickmap

Kleine afbeelding van de open projectmap waardoor projectoverzicht in een oogopslag wordt verkregenDe quickmap is een kleine afbeelding van de open projectmap. Met één oogopslag is te zien waar het project staat, wat is goedgekeurd en welke ‘toekomstige’ projectdocumenten open staan voor input.

De quickmap past op elke projectwebsite en in elke bovenhoek van een projectdocument. Eenvoudiger kan het lezers niet worden gemaakt om snel door te klikken naar vorige en volgende projectdocumenten.

Open structuur

Conventionele projecten (watervalmethode) zijn vaak weinig flexibel in opzet. Het voordeel van de open projectmap is dat deze de mogelijkheid biedt om vroegtijdig input te verzamelen voor opvolgende projectdocumenten.

  • Voordeel 1: Belangrijke lessen uit bijv. de “Analyse: detaillering” kunnen direct naar de inputpagina voor de “Ontwerpeisen: hoofdlijnen” worden gekopieerd. Hierdoor wordt voorkomen dat na het wisselen van een projectfase – en verandering van projectteam – belangrijke kennis vergeten wordt en verloren gaat.
  • Voordeel 2: Belanghebbenden kunnen voor hun belangrijke kennis of wensen reeds aangeven op een inputpagina.

De open waterval projectmap is te combineren met de open procesmap en open projecten protocol voor betere en volledige multistakeholderparticipatie.

Prijs

De open projectmap is op aanvraag gratis beschikbaar voor onderwijs- en zorginstellingen, non profit organisaties en bedrijven < 10 personen. Voor bedrijven en overheden is de open projectmap hier te bestellen voor € 1.900, exclusief BTW.